Löpsedeln:

Vi har tyvärr fortfarande problem med robotansökningar från Ryssland, så ni som söker medlemskap via hemsidan är fortfarande blockerade. Ta gärna kontakt med någon i klubbens styrelse så får ni hjälp med er ansökan.

TANKEN 1.2018 finns nu att ladda ner för inloggade medlemmar. Den ligger under nerladdningar.

Planeringen för höstmötet i Dalarna är något försenad och kommer att anslås på hemsidan och i TANKEN 2.2018.

nov11

Säsongen är nu slut för oss på två hjul.

Categories // Ordföranden

 

Denna gång blir det inget med anknytning till motorcykelåkning,

utan i stället en krönika om vår stundande högtid.

Sanningen om Julen.

Det äldsta firandet av Jesus födelsedag, som man känner till är frånEgypten på 200-talet. Men då var det den 20 maj man firade. På andra ställen firade man Jesus födelsedag den 19 eller 20 april, eller den 28 mars, eller den 10 eller 6 januari. Man hade helt enkelt ingen aning om när Jesus föddes. Dock firade man i Rom sedan länge Saturnaliafestivalen sent i december. Då åt, drack och festade man. Det fanns även en festival den 25 december med namnet Natalis Invicti, den obesegrades födelsedag. En passande dag att förlägga sin egen Guds födelsedag på, tyckte en del kristna potentater, för vem var mindre besegrad än Jesus? Så mer än 300 år efter Jesus död flyttade därför de kristna makthavarna firandet av Jesus födelsedag till den 25 december. Den här bakgrunden är väl känd bland kyrkohistoriker; all information ovan är hämtad ur den Katolska encyklopedin. Kristna kyrkor runt hela världen firar Jesus födelsedag på juldagen genom att ställa upp julkrubbor och läsa högt om hans födelse ur julevangeliet, som om det verkligen var på juldagen han föddes. När kristendomen kom till Norden så passade det förstås alldeles utmärkt med en kristen fest den 25 december. Här firade man då redan något som kallades ”jul”. Den fornnordiska julens tidpunkt på året var ingen tillfällighet. Vintersolståndet, årets kortaste dag, är precis i faggorna. I Norden finns det då verkligen anledning att fira. Det har vänt; ljuset kommer åter! Även denna högtid exproprierades av kyrkan. Förmodligen tror de flesta människor att orsaken till varför man firar jul har med Jesus födelsedag att göra. Man kan inte annat än fascineras av kyrkans marknadsföringsavdelning, som kan få ett politiskt beslut taget för mer än 1600 år sedan att bli ”kunskap”, trots att den inte stämmer. Det nutida julfirandet är en mosaik av hopplockade inslag. Tomten är till exempel en kombination av ett helgon från nuvarande Turkiet (S:t Nikolaus), den svenska gårdstomten från 30-talet. Traditionen med klädd julgran hämtades från Tyskland, julskinkan är vikingatida, medan den svenskaste av alla traditioner, det rituella Kalle Anka-tittandet klockan tre, bara går tillbaka till 1960. Vad gäller julen så är den inte bara en kristen högtid, utan en helgdag som hör till årstiden. Den angår därför alla människor. I den karga nordiska vinternatten behövs en högtid som minner om ljus och generositet. Julen är därför inte exkluderande utan alla kan vara med i firandet, oberoende av religiös tillhörighet eller livsåskådning!

God Jul till er alla!

 

Kommentarer (1)

  • Eva Romberg
    Eva Romberg
    22 December 2017 am31 09:37 |

    God Jul önskar jag också alla, som tittar in här!

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Avbryt Sickar kommentar...
Folder 2010.6 SMC senior_Page_2_Image_0003.jpg

Medlemskap

Hur gör man? videoguider

Medlemsinloggning

För att kunna logga in måste du vara medlem i föreningen. Medlemmar som ej ännu sökt och erhållit inloggning, vänligen ansök nedan under Ansök om medlemsskap. Med detta uppdateras även befintliga medlemmars kontaktuppgifter.

Stadgar